Izvori mineralne i lekovite vode u Sokobanji

Izvori Sokobanja

izvori vode u skobanji

Mineralne vode, Sokubanju, daleko odvajaju od ostalih banja u Srbiji, jer su nadaleko poznate po svojoj izuzetnoj lekovitosti koja i privlači veliki broj posetioca. Lekovita voda Sokobanje deluje svojom toplotom, kao i hemijskim sastavom, elektromagnetskom kao i osmotskom snagom jonizacije i vrši uticaj na ljudski organizam na dva načina – direktno ili pak indirektno. Direktno vrši uticaj preko samog receptornog aparata kože ili preko sluzokože želudca ili putem sluzokože disajnih puteva.

izvri termalne vode SokobanjaDok nasuprot direktnom uticaju, idirektni uticaj ispoljava se nešto kasnije i na drugačiji način, tačnije delovanjem na nervni sistem, kao i na endokrini sistem, tkiva ćelija mozga, mišića i slično… Tokom nanjskog lečenja ne deluje na svaki organizaam indentično, svaki organizam je zaseban pa ispoljava reakcije na sebi svojstven način. Na samom početku lečenja organizam reaguje time što uvećava snagu i mogućnost prilagođavanja, nadoknađivanja i zaštite, a tokom lečenja kasnije dolazi do celokupne otpornosti organizma u povoljnom smislu, iz čega svako možete zaljučiti da se „nešto”dešava u Vašem organizmu , u pozitivnom smislu. Vrlo je bitno navesti i to da se kod zdravog organizma, ali pod uticajem toplote i fizičkih i hemijskih osobina vode, nastaje promena nekih funkcija organizma zbog prilagođavanja na uticaj vode, te možete osetiti mučninu, vrtoglavicu jer niste verovatno primeljivali ove vode, ali prilagođavanje traje kratak vremenski period i sve brzo prođe, a rezultat koji osećate nakon prilagođenje jeste nesvakidašnji .

lekovite vode sokobanja

Primena lečenja termalnim vodama,  potrebna je kod hroničnih i manje akutnih faza bolesti i treba krenuti sa terapijom i  lečenjem po samom otkrivanju određenog oboljenja jer su tada šanse za izlečenje i najveće, dok još postoje mogućnost i snaga prilagođavanja i osposobljavanja ( jer kao što smo naveli , kasnije nećete moći organizam da priviknete na ove specifične vode , odnosno sam uticaj vode ). Vrlo je važno da se banjske procedure (kupanje, inhalacija ) odrede u onoj meri i jačini i količini koja najbolje odgovara pojedinačnom bolesniku i njegovom stanju, kako ne bi došlo do nekih negativnim reakcija i pojava .

lekoviti izvori vode u sokobanji

Ono što smatramo da je takođe bitno za spomenuti jeste to da mineralne vode Sokobanje pripadaju kategoriji alakalnih radioaktivnih voda čije se temperature kreću od 28 stepeni Celzijusova pa sve do preko 45 stepeni Celzijusova. Sledeća stavka koja je od važnosti jesta ta, da pored korišćenja prirodnih faktora, za bolesnike u Sokobanji organizuje se i fizikalna rehabilitacija (za sbe obolele od hroničnih netuberkuloznih respiratornih oboljenja), kao i respiratorna gimnastika – koju posećuje veliki broj obolelih kao i onih koji dolaze radi eventualno prevencije.