Kako stići do Sokobanje?

Sokobanja kao kraljica Banja širom Srbije, nalazi se na takvom položaju da je do nje veoma lao doći . Smeštena je u samoj kotlini, tačnije u jugoistočnoj Srbiji, po administrativnom pogledu pripada Zaječarskom okrugu, Timočke Krajine.

banje-Srbije-Sokobanja-kako doci?Okružena je ujedno i planinama, kao što su sledeće navedene i pomenute : Ozrenom, Leskovikom, Devicom, Krstatcem, Slemenom, Rtnjem i Bukovikom. Takođe, Sokobanji najbliži gradovi jesu sledeći koje ćemo navesti: zapadno – Aleksinac na svega 30 km udaljenosti, potom, na severu, Boljevac 27 km udaljenosti i istočno, Knjaževac sa svega ukupno 47 km udaljenosti od samog centra Sokobanje. Ukoliko krenete preko Aleksinca Sokobanja izlazi na sam autoput Beograd – Niš i tako je spojena sa svim delovima južne, zapadne i severne Srbije ( svim vozačima usled prisutnosti autoputa, ovaj put biva najlakši i najjednostavniji . Ukoliko krenete od Niša, imaćete da pređete nešto malo više od 60 km , a od Beograda oko 240 km, što i nije toliko daleko svakako. Što se tiče deonice puta kod Boljevaca, Sokobanja spaja se sa magistralnim putem ( autoputem ) Paraćin – Zaječar, i time biva dostupna svim gradovima iz Timočke Krajine i Braničevskog okruga. Međutim, u toku zimskih meseci, pogotovo kada dođe do velikih nanosa snega, ali i tokom obilnih padavina, put  Sokobanja – Boljevac , preko Rtnja  da nije prohodan, stoga ovu navedenu relaciju i deonicu puta  izbegavajte . Iz pravca Zaječara, u Sokobanju možete doći i regionalnim putem preko Knjaževca, na oko 90 kilometara, a od Knjaževaca preko Kalne, Banja pod Ozrenom jeste spojena sa Pirotskim krajem kao i sa Starom planinom . Iz čega do sada možete zaključiti, da praktično svaki put Vas vodi do Sokobanje .Sokobanja je preko Aleksinca povezana sa drumskim i železničkim magistralama koje od Beograda prolaze dolinom Velike Morave kao i dolinom Južne Morave prema Nišu .
Aerodrom Car Konstantin, jeste udaljen na oko 60 km, a od autoputa E – 75, Sokobanja jeste udaljena na oko 30 km . Kao što smo već naveli deonicu puta, sada ćemo Vam malo detaljnije objasniti kako da dođete do Sokobanje od Zaječara na najlakši mogući način ( da se zagubiti nemožete jer je deonica izuzetno dobro obeležena i označena ) jeste taj , da ukoliko krenete magistralnim putem ka Paraćinu da se kod Boljevca isključite a zatim, putem preko Rtnja dodjete do Sokobanje , moraćete se složiti da je ovo zaista najkraći i najlakši put ka ovoj predivnoj Banji. Recimo i od Knjaževca do Sokobanje možete doći sledećom deonicom, prolazite knjaževačkom klisurom, zatim pored rudnika Čitluk i uključujete se na put koji vodi od Boljevca preko Rtnja, sve je takođe dobro obeleženo tako da ste strane nemate nikakvih briga naravno . Svakako da je najbolje da se pridržavate ovih upustva, ali naravno ukoliko se negde izgubite (što je izuzetno teško , gotovo nemoguće) pitajte nekog prolaznika, uputiće Vas naravno na pravi put .