Klima u Sokobanji

klima sokobanje

Sokobanja ima izuzetno umereno kontinentalnu klimu, koja je odgovarajuća za sve njen posetioce, jer nema naglih promena vremena. Njena specifična prijatna klima, upravo se i vezuje za sam položaj ove Banje, odnosno brdsko planinskim reljefom koji je okružuje kao i gusta šumska vegetacija . Ono što je svakako karakteristično za ovo podneblje, jeste da nema izrazito jakih vetrova, dok se u samom vazduhu oseti dosta šumskih aerosola kao i aromatičnih supstanci, stoga je ovaj predo izuzetno pogadan za sve koji pate od respiratornih teškoća . U samom planinskom delu preovladava visinska klima, odnosno klima sa osetno nižom temperatura i nešto oštrijim vazduhom, a to je ujedno i predeo Ozrena, kao i Leskovika, i potom podnožja kao i same planine Device – koja je odlična za rekreativne aktivnosti kao što su planinarenje, planinski biciklizam i duge šetnje, trčanje ili pak za kojekakve ekstremne sportove koji se danas izuzetno traže. To govori da je ova oblast i ovako posebni uslovi su veoma dobra po zdravlje čoveka  i upravo zbog toga ovu oblast i posećuje ovoliki broj ljudi koji dolaze pre svega da se odmore a potom i ostalo. Kako je povoljna za smestaj, Sokobanja svake godine ugosti ogroman broj turista a samim tim i broji izuzetno veliki broj noćenja.
Sama temperatura kao što smo naveli već na početku ovog članka, nema velike promene u stepenima, a ujedno ona je pod uticajem vazdušnih strujanja iz kotline Morave kao i Timoka, ali svakako i položajem planine koja je okružuje i samom šumskom vegetacijom kao i površinama ( vodenim ) .
Međutim, nemojte se iznenaditi ukoliko Vas u toku letnjih meseci dočekaju izuzetno visoke temperature, ali to traje do zalaska Sunca, jer već čim Sunce zađe, tako i sama temperatura spada dosta niže. Stoga, naš savet Vama jeste sledeći: Ponesite i zimsku garderobu jer je noću ipak potrebno malo toplije obući se .
Što se konkretno tiče najhladnijeg meseca to je decembar kao i januar, dok su upravo juli kao i avgust jedni od toplijih meseci, a tada su moramo reći, svi smeštajni kapaciteti u Sokobanji popunjeni do poslednjeg mesta .
Sama vlažnost vazduha je oko 75 procenata, a ima i umerenu vrednost što je dobro za one koji boluju od neke bolesti pluća, jer ovaj vazduh postiče zahvaljujući česticama utiče u velikoj meri na terapiju kao prirodna terapija. Sam prelazak, odnosno smena godišnjih doba je izuzetno pogodna, jer su smene praktično neosete i ne štete šta više ni sračanim bolesnicima .
Padavina najviše ima u septembru mesecu, kada je vlažnost i drastično veće u odnosu na ostale mesece, ali naravno, padavine sam svoj maksimum postiže u toku ranog proleća. Sokobanja, obilnije padavine ima po obodu svojih kotline, kao i na brdima ali svakako i u planinama gde i sredinom proleća možete naići na dubok sneg , u toku zimskih meseci .
Takođe, u neposrednoj okolini Bovanskog jezera, u ranim jutarnjim časovima učestana je slana i magla, u toku svih meseci . A takođe, u tom delu jeste i veća vlaga zbog isparenja vode, pa je samim tim ceo kraj već od avgusta meseca ranom zorom prekriven rosom i ima malih klimatskih promena koje nisu znatno učestale .