Lovni turizam u Sokobanji

Lov i ribolov u Sokobanji

lov u sokobanji

Što se samog lova odnosno, lovišta u Sokobanji, konkretno samim lovištima gazduje LU „ Soko „ kao i JP „ Srbija Šume „  bogata su sitnom a isto tako i krupnom divljačima ( različitih vrsta ). Lovci oni iskusnii, ali svakako i oni koji nisu nešto posebno iskusni u lovu, mogu se naravno i okuštai na lovištima u Sokobanji na sledeće navedene i pomenute životinje: lov na zeca, fazana, jarebicu, prepelicu, šumsku šljuku, divlju svinju, srnu, vuka, lisicu, šakala, divlju mačku… Kao i na ostale životinje koje na ovim lovištima možete pronaći . A ono što je novina, jeste to da je od nedavno u lovišta ” Srbija šume ” puštena i jelenska divljač, stoga, lovište je znatno obogaćeno što za lovce mnogo znači . Ujedno sam lov u lovištima se obavlja isključivo i samo u skladu sa zakonom, a sprovodi se organizovano, po propisima nadležnih organizacija i institucija, pri čemu za svako kršenje navedenih i naznačenih pravila sledi kazna . Naravno ukoliko imate neke nesuglasice sa ovim naznačenim i gore navedenim „ pravilima „ možete u svako doba nazvati i pitati LU „ Soko „ koji će Vas uvesti u sve ono što je bitno i ukoliko recimo nemate dozvolu za lov i ostalo , ovde je možete i izvaditi .

lovni turizam u sokobanji
Nismo naveli za neupućene gde možete naći, samo Sedište LU “Soko” , a ono se  nalazi na pedeset metara od glavne sokobanjske pošte, odnosno tačnije u ulici Alekse Markišića 4. Ostavićemo Vam i kontakt telefon za svaki slučaj jer ne znate dal će Vam i kada zatrebati, kontakt telefon jeste sledeći naznačeni : +381 18 830 226. Zatim ćemo preći i na sam ribolov , koji je ovde takođe izuzetno zastupljen , stoga izdvajamo rečni i jezerski ribolov kao dva vida ribolova koja su ovde zastupnjena . Napominjemo da je ovde ribolov i te kako atraktivan , jer znatan borj posetilaca dolazi upravo u Sokobanju kako bi oprobali svoje umeće i znanje u ovoj oblasti . Pored velikog broja vrsta bele ribe koje ovde ( u Sokobanji ) ima jako puno, u gornjem roku Moravice pravi virtuozi u ovom sportu mogu da se oprobaju i u lovu na potočnu pastrmku, što zapravo i privlači najveću pažnju i zainteresovanost ribolovaca . Ali, kada je u pitanju sam ribolov na jezeru tu ne morate da budete profesionalac več i amater koji nema nešto mnogo iskustva u ribolovu, dovoljno je da zabacite mamac i ulov je tu, što naravno možete i proveriti .

ribolov na bovasnkom jezeru kod sokobanje
Bovansko jezero spada u jedno od najbogatijih jezera širom Srbije, a od ribe ovde možete pronaći sledeće navedene ao i pomenute vrste riba, sto prelazimo : som, smuđ, šaran, amur, tolstolobik, klen, grgeč, linjak i vrstama bele ribe: srebrni karaš, deverika, bodorka (žutooka), beovica. Udruženje sportskih ribolovaca “Moravica” brine o stanju ribljeg fonda u reci i jezerima , a takođe oni Vas mogu i uvesti u celoupnu priču o samom ribolovu ukoliko niste upozanti sa nekim delom. Naravno, da su svima koji su zainteresovani na raspolaganju konstantno .
Takođe, ono što ćemo navesti, jeste to, da se u Sokobanji u okviru lovišta na divljači, godinama unazad organizuje veliki broj takmičenja za sve zainteresovane, recimo nedavno je bilo organizovan lov na divljači odnosno, gore pomenuto takmičenje.