Specijalna Bolnica Sokobanja

Ustanova od poverenja i tradicije u Sokobanji

specijalna bolnica u sokobanji - lecenje i prevencija Specijalna bolnica za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti „Sokobanja“, osnovana je davne 1977. godine, pri čemu u njoj trenutno radi ukupno 150 medicinskih radnika, od koji su 35 medicinskih radnika – lekari, različitih specijalizacija (pneumoftiziolozi, internisti, fizijatri, pedijatri), dok je preostalo osoblje pomoćno medicinsko osoblje . Ova bolnica jeste naučna baza pri Medicinskom Fakultetu u Nišu, a i jedina ustanova u Sokobanji koja ima odobrenje od strane Ministarstva zdravlja za primenu prirodnih faktora u lečenju. Temperatura termomineralnih voda iznosi oko 28 stepeni Celzijusova, a izuzetno je poznata po svojoj lekovitosti, međutim tu je i izvaredna umereno – kontinentalna klima, stoga ovi faktori su uslovili da upravo Sokobanja postane idealno mesto za Banjsko klimatski tretman različitih vrsta i oblika bolesti kao i stanja ( plućnoh oboljenja ) .

sokobanja - bolnica

Specijalna bolnica raspolaže sa ukupno 560 ležajeva u svojih pet objekta, tačnije, prema sledećem redosledu : Stari zavod „ Sokograd “ , zatim , Novi zavod kao i vile „ Bota “ , ” Mala Bota ” ali i „ Dalmacija “ . Takođe raspolaže savremenom kompjuterskom tehnologijom za ispitivanje plućne i srčane funkcije što je izueztno bitno i ključno za ovu ustanovu, automatskom biohemijskom laboratorijom, kao i rendgen kabinetom, stacionarnim delom sa odeljenjima za prevenciju, poluintenzivnu i intenzivnu negu, blokom za respiratornu i opštu lokomotornu rehabilitaciju, iz čega svakako da možete zaključiti da je ovo jedna ozbilja ustanova sa velikim brojem stručnog osoblja koje je tu u svakom trenu da Vam olakša lečenje. U cilju poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja organizma, uspešno se sprovode programi poput Wellnessa, kao i programa Fitnessa, programi regulacije telesne težine ali i škola odvikavanja od pušenja, koja nažalost nije još uvek zaživela među prijavljenim licima za lečenje, jer je broj prijavljenih veoma malo .

specijalna bolnica u sokobanji - amam

U samom sklopu bolnice radi i tursko kupatilo „ Amam “ sa prirodnim inhalatorijumom kao i kupatilo „Banjica“ , što svakako mnogo značio za opuštanje i rehabilitaciju… što se konkretno tiče samog smeštajnog kapaciteta ove ustanove , on iznosi ukupno 560 ležajeva u pre svega konfornim i udobnim sobama , koje poseduje sve što Vam je neophodno, poput kupatila , telefona , i TV aparata . Smeštajni kapacitet, sami ležajevi raspoređeni su na sledeći način : 19 apartmana , 22 jednokrevetne sobe , zatim tu su i 41 dvokrevetna soba, kao i 50 trokrevetnih soba i 49 četvorokrevetnih soba . Svim gostima su na raspolaganju korišćenje bazena sa termomineralnom vodom izuzetne topline vode kao i same lekovitosti, kao i sala ali i tereni za male sportove . Ovde se leče i deca koja imaju problema sa sledećim oboljenjima : Oboljenja disajnih organa kod dece i odraslih (bronhijalna astma ,kao i bronhitis , zatim i sinuzitis  i emfizem ) . Takođe , u ovoj ustanovi možete doći da se lečite i od sledećih oboljenja poput : Reumatične bolesti : Postraumatska stanja, stres sindrom i menadžerska bolest, psihička i fizička iscrpljenost, lakši oblici hipertenzije…

specijalna bolnica u sokobanji - terapije

Međutm, neki od posebnih medicinskih programa, jesu svakako i sledeći : Pulmološka škola , škola za odvikavanje od pušenja , program regulacije telesne težine – SOKO LIFE , o kojima smo nešto više rekli na samom početku teksta .. Odmor i rekreacija zdravih osoba, jesu veoma zastupljeni, odnosno dolazi nam i veliki broj zdravih pacijenata radi prevencije. Pacijenti i gosti bolnice mogu svoje slobodno vreme provoditi u lovu, ribolovu na reci ili obližnjem Bovanskom jezeru, šetnji, izletima, obilasku znamenitosti, pri čemu kao što vidite postoji veliki broj najrazličitijih aktivnosti kojima se možete baviti kako biste između terapija upotpunili svoje vreme na najbolji mogući način .

specijalna bolnica u sokobanji - prevencija

U okviru ove ustanove, pod budnim okom tima medicinskog osoblja primenjuju se, u zavisnosti od indikacija, sledeće terapijske procedure od kojih posebno izdvajamo sledeće pomenute : – aerosol terapija (inhalacija) prirodnom mineralnom vodom, kao kolektivna (u modernom inhalatorijumu) ili individualna, po potrebi sa dodatkom odgovarajućih lekova; – medikamentna terapija, – kiseonična terapija (u okviru jedinice intenzivne nege) – drenaža bronhija . . . – trening respiratorne muskulature (vežbe disanja) kao individualne ili kolektivne, za decu i odrasle, – kondicione vežbe . . . I još mnogo toga .

bolnica u skobanji